“Згущеного молока багато не буває або  улюблений десерт аргентинців”

“Згущеного молока багато не буває або  улюблений десерт аргентинців”

    Гуляючи вулицями Буенос Айреса, помічаєш велику кількість маленьких кафе з надзвичайними, повними візерунчастих, соковитих, більшістю шоколадних десертів, вітринами. Так, солодке тут люблять і запашну каву теж. Не дарма Буенос Айрес – це Париж Латинськоі Америки.

   “Мені,будь ласка, шоколадний брауні з мигдалиним кремом”- замовила я в одному з кафе біля дому. План склався пообідати вдома з чоловіком і свекром і звичайно смачний десерт був би приємним завершенням трапези.

Спеціально для них я замовила кокосовий десерт з згущеним молоком. Продавець здивувався, що я не фанатію від згущеного молока, пожартував чи знав про це мій чоловік перед одруженням! 

І зрозуміло чому. Згущене молоко, або dulce de leche – це найулюбленіший десерт в країнах латинської Америки.  Здавалося б звичайне згущене молоко, але ні, їх існує три підвиди в залежності від ступеню зернистості використовуваного цукру:

  • класичний-констистеція масла, м’який смак;
  • колоніаль- більш сметаноподібний, в принципі, не сильно відрізняється від класичного, але менш ніжний смак;
  • репостріаль- жорсткіший на смак, відчуваються крупинки цукру і найчастіше використовується в приготуванні печених десертів.

Мій свекор і чоловік у захваті від класичного, але зауважують, що досить часто колоніаль використовується в виробленні цукерок і найцікавіше, що експортоване згущене молоко завжди програє виробленому для внутрішнього використання. Тому мені чоловік просто заборонив купувати dulce de leche в аеропорту.

Але перейдемо до найцікавішого, десертів!  

Аргентинські ласощі

Аргентинські ласощі

Ось  такі солодощі нам подали до кави в маленькій місцевій кав’ярні. 

 Поєднання шоколаду з згущенкою – це серце печива Альфахор ( alfajor), кабша ( Cabsha) і ряду інших. Все ж найбільше мене вразив торт Рогель. Коржі на смак нагадують хрусткі коржі Наполеона, а крем…. так, dulce de leche! І на додаток зверху торт прикрашається пухнастими куполами меренге. Я спокусились і купила шматочок. Порція вийшла  величезна! Цей шматочок красувався в холодильнику днів три і був прекрасним доповненням до чаю або кави для всієї родини. Тортик просто танув в роті і кілька ложечок повністю задовольняли бажання з’їсти  щось солоденьке.

Отже рецепт, перекладений з іспанської, популярної на сьогоднішній день в Аргентині кулінара – Мару Ботана (шматочок цього красуня на фото я якраз і куштувала)

 торт Рогель

торт Рогель                               ⚜️

Тісто:

  1. Згущене молоко- кількість за бажанням
  2. Вода- 1 стакан
  3. Масло – 150 грам
  4. Яєчні жовтки – 12 штук
  5. Яйця- 2 штуки
  6. Борошно – скільки візьме 
  7. Італійське меренго:
  8. Білок яйця- 1 штука
  9. Цукор- 2 стакани 

Приготування коржів:

  • Розтопіть масло
  • Взбийте міксером жовтки, яйця і дрібку солі
  • Поєднайте воду і розтоплене масло, поступово додавайте муку, доки тісто не відставатиме від стінок миски
  • Вимісіть тісто на столі і поділіть на невеличкі шматки кулеподібної форми
  • Кожну кульку розправте на круглому металевому деку, зробіть кілька доторків виделкою і випікайте кожний корж від 6 до 10 хвилин.

Приготування меренге:

  • Приготуйте сироп з цукру заливши його водою
  • Варіть до м’якої констистенціі і отриману суміш додайте до яєчних білків
  • Взбивайте суміш поки повністю не схолоне

Останній крок: Змажте коржі згущеним молоком і декоруйте тортик куполами меренге.

                   Смачного!☕

                             ⚜️

Посилання на іспанську сторінку і відео: https://www.google.co.uk/amp/elgourmet.com/receta/rogel/amp