“Згущеного молока багато не буває або улюблений десерт аргентинців”
Гуляючи вулицями Буенос Айреса, помічаєш велику кількість маленьких кафе з надзвичайними, повними візерунчастих, соковитих, більшістю шоколадних десертів, вітринами. Так, солодке тут люблять і запашну каву теж. Не дарма Буенос Айрес – це Париж Латинськоі Америки.
“Мені,будь ласка, шоколадний брауні з мигдалиним кремом”- замовила я в одному з кафе біля дому. План склався пообідати вдома з чоловіком і свекром і звичайно смачний десерт був би приємним завершенням трапези.
Спеціально для них я замовила кокосовий десерт з згущеним молоком. Продавець здивувався, що я не фанатію від згущеного молока, пожартував чи знав про це мій чоловік перед одруженням!
І зрозуміло чому. Згущене молоко, або dulce de leche – це найулюбленіший десерт в країнах латинської Америки. Здавалося б звичайне згущене молоко, але ні, їх існує три підвиди в залежності від ступеню зернистості використовуваного цукру:
- класичний-констистеція масла, м’який смак;
- колоніаль- більш сметаноподібний, в принципі, не сильно відрізняється від класичного, але менш ніжний смак;
- репостріаль- жорсткіший на смак, відчуваються крупинки цукру і найчастіше використовується в приготуванні печених десертів.
Мій свекор і чоловік у захваті від класичного, але зауважують, що досить часто колоніаль використовується в виробленні цукерок і найцікавіше, що експортоване згущене молоко завжди програє виробленому для внутрішнього використання. Тому мені чоловік просто заборонив купувати dulce de leche в аеропорту.
Але перейдемо до найцікавішого, десертів!
Ось такі солодощі нам подали до кави в маленькій місцевій кав’ярні.
Поєднання шоколаду з згущенкою – це серце печива Альфахор ( alfajor), кабша ( Cabsha) і ряду інших. Все ж найбільше мене вразив торт Рогель. Коржі на смак нагадують хрусткі коржі Наполеона, а крем…. так, dulce de leche! І на додаток зверху торт прикрашається пухнастими куполами меренге. Я спокусились і купила шматочок. Порція вийшла величезна! Цей шматочок красувався в холодильнику днів три і був прекрасним доповненням до чаю або кави для всієї родини. Тортик просто танув в роті і кілька ложечок повністю задовольняли бажання з’їсти щось солоденьке.
Отже рецепт, перекладений з іспанської, популярної на сьогоднішній день в Аргентині кулінара – Мару Ботана (шматочок цього красуня на фото я якраз і куштувала)
Тісто:
- Згущене молоко- кількість за бажанням
- Вода- 1 стакан
- Масло – 150 грам
- Яєчні жовтки – 12 штук
- Яйця- 2 штуки
- Борошно – скільки візьме
- Італійське меренго:
- Білок яйця- 1 штука
- Цукор- 2 стакани
Приготування коржів:
- Розтопіть масло
- Взбийте міксером жовтки, яйця і дрібку солі
- Поєднайте воду і розтоплене масло, поступово додавайте муку, доки тісто не відставатиме від стінок миски
- Вимісіть тісто на столі і поділіть на невеличкі шматки кулеподібної форми
- Кожну кульку розправте на круглому металевому деку, зробіть кілька доторків виделкою і випікайте кожний корж від 6 до 10 хвилин.
Приготування меренге:
- Приготуйте сироп з цукру заливши його водою
- Варіть до м’якої констистенціі і отриману суміш додайте до яєчних білків
- Взбивайте суміш поки повністю не схолоне
Останній крок: Змажте коржі згущеним молоком і декоруйте тортик куполами меренге.
Смачного!️
⚜️
Посилання на іспанську сторінку і відео: https://www.google.co.uk/amp/